Uvod / Introduction


Blog je namijenjen ljubiteljima ptica.
Videozapisi su nadopuna tekstovima, fotografijama, audiozapisima i promatranju ptica.

Do videozapisa s određenom vrstom ptica možete doći na dva načina:

Prvi je preko stranice s Popisom vrsta ptica po porodicama.
Klik na fotografiju ptice vodi na post sa svim videozapisima s tom vrstom ptice.

Drugi je preko stranice s Abecednim popisom vrsta ptica.
Klik na hrvatski, latinski ili engleski naziv vrste ptice vodi na post sa svim videozapisima s tom vrstom ptice.

Trenutno je na blogu 111 vrsta ptica.
Zadnja izmjena 4. studenoga 2022.

Najnovije videozapise možete vidjeti ovdje
Ptice snimljene izvan Hrvatske možete vidjeti ovdje

Redoslijed pojavljivanja vrsta ptica u videozapisu Ptice Hrvatske 1 možete vidjeti na ovom linku: Link

Redoslijed pojavljivanja vrsta ptica u videozapisu Ptice Hrvatske 2 možete vidjeti ako kliknete na ikonu "YouTube" u donjem desnom kutu i kad gledate videozapis na YouTube-u kliknite na "PRIKAŽI VIŠE" ispod videozapisa.

This blog is intended for bird lovers.
Videos are meant to be enjoyed as an addition to texts, photos, audio and bird watching.

There are two ways to get to the videos with a specific bird species:

First one is the page with the List of bird species by family.
Click on a bird's photo to go to the post with all the videos with this species.

Second is the page with the Alphabetical list of bird species.
Click on Croatian, Latin or English name to get to the post with all the videos with this species.

There are currently 111 bird species on the blog.
Last update was on November 4th, 2022.

Latest videos can be seen here
Birds filmed outside Croatia can be seen here

The list of bird species appearing in the first video Birds of Croatia 1 can be found on this link: Link

The list of bird species appearing in the second video Birds of Croatia 2 can be seen when watching the video on YouTube by clicking on the "SHOW MORE" button in description.

Broj komentara: 17:

 1. Odlično i pohvala za rad... trebalo je to sve snimit.... jedino možda ne bi bilo loše, čak mislim da bi bilo odlično da uz svaki hrvatski naziv ptice postavite fotografiju iste ptice koja također linkom vodi na sljedeću stranicu sa video prilozima... čisto za laike koji upoznaju svijet ptica i lakše bi se mogli koristiti sajtom i vašim radom.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vaš komentar me je ipak potaknuo na razmišljanje kako ostvariti Vaš prijedlog. Prošlo je dosta vremena od toga jer nije sve ovisilo o meni, a dobio sam i drugih prijedloga koji su uključeni u izgled bloga. Rješenje je kompromis jer blog posjećuju i oni koji ne razumiju hrvatski. Nadam se da će ovakav blog biti zanimljiviji i pregledniji. Lijepi pozdrav !

   Izbriši
 2. hvala na komentaru i savjetu. Razmišljao sam o tome ali sam odustao jer bi trebalo staviti uz sva tri popisa male fotografije. Premale ne bi koristile a dovoljno velike da se vidi ptica zahtijevaju puno prostora i smanjuju preglednost. Dakle ovo je kompromis da bi se lakše i brže moglo vidjeti kojih sve ptica ima na blogu. Za sada ne mislim ništa mijenjati ali se slažem s Vama da bi i takva stranica bila dobra.Lijepi pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 3. Svaka čast na blogu i veliko hvala! I sam sam ljubitelj posmatranja ptica. Veliki problem na našim prostorima je nedostupnost kvalitetnih informacija. Knjige su skupe a internet stranice na našem jeziku su većinom loše. Vjerujem, ubijeđen sam da ova divna stvorenja zaslužuju svu našu pažnju, pomoć i zaštitu. Smatram da se ne smije gledati na profit i zaradu jer osim što su ova bića krasna sama po sebi one su i jako korisne za ljude. I zato treba ih na svakom mjestu i u svako vrijeme što više propagirati, i naravno edukovati ljude. I zato još jednom hvala na trudu! Baš danas sam ugledao prva dva piljka iznad moje zgrade, kao i posmatrao kupanje par žutih strnadica.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na komentaru i Vašem mišljenju o pticama s kojim se u potpunosti slažem. Nadam se da ću uskoro završiti ono što sam zamislio vezano na komentar Vašeg prethodnika pa će blog biti vizualno pregledniji. Lijepi pozdrav !

   Izbriši
 4. Hi Zlatko. Could you listen to this video? Perhaps you have an idea which bird is calling here. We heard it often in northern Istra, calling from shrubs/trees around (semi-) natuiral grasslands above 250 m. elevation. Thank you.

  https://www.youtube.com/watch?v=a9NfweXXgYc

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Unfortunately, I don't know which species this is. I am mostly familiar with birds I recorded. Since I started recording birds I wasn't in Istria and I haven't heard it in Zagreb. Best regards, Zlatko

   Izbriši
 5. Ovo je prekrasno! Svaka čast na uloženom trudu!

  OdgovoriIzbriši
 6. Potpuno sam oduševljena! Ne samo da ste snimili mnoštvo ptica u okruženju, i to izvrsno centrirajući itd., nego ste to i složili/montirali u prekrasni filmić! Među najljepšim uratcima uopće! Veoma sam zahvalna!

  OdgovoriIzbriši
 7. Hello Zlato. From Colombia South America. Thank you for this marvellous work.

  From a Colombian/Croat

  OdgovoriIzbriši
 8. Greetings, Zlatko, from the state of Texas in the United States. I love your videos. I am possibly coming to visit Croatia in late June/early July and will be in Sisak for a week. I'm hoping to get away to visit the Lonjsko polje for at least a few hours one day, to try to get in some birding. I realize that the summer is probably not the best time of year to go birding anywhere, but I wanted to see if you are available for hire as a bird guide? Or if not you, can you recommend someone in that area whom I could hire as a bird guide? (I only speak English, but I"m brushing up on Croatian phrases for basic conversation.). Thanks for any advice you can give me, and kindest regards, Hugh Poland/Kingwood, Texas

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dear Hugh!
   Thank you for watching my videos and I'm glad you like them. I do not speak English well, but I think that in Lonjsko polje they have guides who can explain to you in English what you are interested in. You can find basic information on the link https://pp-lonjsko-polje.hr/ and then click on "ZA POSJETITELJE" ("FOR VISITORS") at the top of the page and then on "Izletnički programi za odrasle" ("Excursion programs for adults") or "Vikend program" ("Weekend program"). Using "Google Translate" you can find all the information about the bird watching program and how to hire a guide. I wish you a pleasant stay in Croatia and pleasure in bird watching in the Lonjsko field. Best regards ! Zlatko Torbašinović

   Izbriši